Vad är ett CMS?

CMS står för ”Content Management System” översatt till Svenska blir det ”Innehållshanteringssystem” och precis som det låter så hanterar det innehåll. Ett CMS kan hantera innehåll för olika syften, i detta inlägg kommer jag dock endast beskriva användningsområdet för webben.

Inlägget som du läser nu är genererat med hjälp av ett CMS som heter ”wordpress”, ett gratis CMS som blivit mycket populärt för att hantera blogg-data.

Ett CMS tar texter, bilder och videoklipp och presenterar dem i form av en webbsida för en besökare. CMSet skapar upp webbsidorna dynamiskt genom att hämta innehållet från exempelvis en databas och ”klistrar in” det i en mall, även kallat template. Genom att separera mallen från innehållet kan man enkelt ändra utseendet på webbsidan utan innehållet behöver ändras, det samma gäller givetvis åt andra hållet, dvs att man kan ändra innehållet utan att utseendet berörs.

Ni som jobbat med webbsidor utan att använda ett CMS, dvs skriva html och css för hand, vet att det blir omständigt den gången man bestämmer sig för att gör en större förändring i utseendet på sin webbplats. Man kommer långt med CSS men det räcker endast så länge man ska formatera utseendet på oförändrade HTML-dokument. Vill man lägga till nya texter, bilder eller videoklipp så måste man in och ändra i HTML-dokumentet. Om man däremot använder sig av en mall tillsammans med ett CMS så kan man rediga materialet på en eller flera sidor utan att det påverkar HTML-dokumentet.

Min åsikt är att så fort en webbplats är större än en till tre sidor eller har mycket information bör man använda sig av ett CMS istället för att skriva webbsidorna direkt i HTML-dokument.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s